Only the good notes

Tankar om barnkläder

Låt oss prata om det här med barnkläder. Det är inte alltid det lättaste av ämnen. Eftersom barn, är just barn, köper de inte sina kläder själva., och det är föräldrarnas uppgift att köpa deras kläder. Som förälder måste man därav tänka igenom vad vill jag att mitt barn har för stil, och hur ska jag ställa mig mot kläder som andra ifrågasätter. Ska man som förälder ta ett aktivt val när det gäller ens barn? Ska man, genom att ha rosa på sin dotter och blått på sin son, visa att man är konservativ och tänker att det är bra med tydliga könsroller. Eller ska man vända på det, och klä sin dotter i blått och sin pojke i rosa, för att visa att en är emot könsroller? Är det inte konstigt att använda sitt barn till detta? Och hur är det med kläder som visar lite för mycket hud? Som nästan känns ”sexiga”, ska man använda det på sina barn? Var går gränsen egentligen, och vem är det som bestämmer var den går?

Affär i blåsväder

Lindex hamnade i blåsväder nyligen angående det här med vilken typ av kläder de säljer, och vad som är okej och inte. Det hela började med att en kund var där med sin dotter. När hon såg att utbudet bestod av väldigt mycket utmanade kläder, som snarare skulle passat en tonåring än en nioåring blev hon fundersam. När de kom hem från sin shoppingrunda, satte hon sig vid datorn och skrev ett inlägg på butikens facebooksida. Ett inlägg som fick över 30 000 likes, och mängder av kommentarer. Kvinnan som skrev inlägget säger att det inte var meningen att skapa en folkstorm, utan ville bara lyfta fram sin spontana reaktion när hon shoppade. Så här säger hon till tidningen Göteborgs Posten:

– Det finns massor av fina barnkläder också, men det händer något så fort man går från storlek 128 till 134. Och då är de ändå fortfarande ganska små. Det sänder ut fel signaler.

Hon fick väldigt mycket medhåll från andra, men även en del mothugg. Vissa tycker att hon ska sluta gnälla, och bara låta bli att handla om det stör henne. Gällande det säger hon att visst ska kunderna använda sin konsumentmakt, men problemet är att hennes dotter vill ha dessa kläder, och då blir det en konflikt mellan dotter och mor, en konflikt som kunnat undvikas.

Lindex har dock kunnat hantera kritiken bra, och välkomnar diskussion på deras Facebook. Så här säger deras presskontakt:

– Vi välkomnar diskussionen på Facebook och följer den såklart med stort intresse. Men vi har också andra sätt att lyssna på våra kunder, som att titta på våra försäljningssiffror. Vi lyssnar också mycket på fokusgrupper som vi bjuder in.

Hur som helst, det är svårt det här med barnkläder, och som förälder måste man vara försiktig, men samtidigt omfamna det roliga i mode. För att hitta rätt i djungeln, är det bra att komma ihåg detta:

  • Det ska vara bekvämt så att barnen kan leka
  • Det ska kunna bli smutsigt när barnen leker
  • Det ska vara kläder som barnen trivs i
  • Det ska vara representativt för barnets ålder