Only the good notes

Sminkets betydelse

 

I dag skriver vi om make up och artister, om hur många framgångsrika musiker och sångare ofta har kännetecknande karaktäristik i form av smink. Vi skriver även om Marit Bergman samt om att smink har funnits i över 100 000 år.

borstar och puderMed smink kan man inte bara känna sig som den man vill känna sig som, det kan även skymma delar och rodnader som man inte vill visa. Med en riktigt bra foundation ser huden nästan airbruschad ut, utan att det så klart är det. Många som är framgångsrika artister har sin egen stil när det kommer till make up, även om artisteri inte alls behöver handla om yta – men ofta skapar man sig en image som gör att ens persona får ett mystiskt skimmer runt sig, oberoende om man råkar vara man eller kvinna. Exempel är bandet Kiss, Debbie Harry, Madonna, Lady Gaga, Amy Winehouse. Den nyligen bortgångne David Bowie är en av de mest inflytelserika musikerna, men också nyskapande vad gäller just artisters persona med egna kläder, smink och radikala idéer, något man kan läsa om i en artikel i Svenska Dagbladet.

I Dagens Nyheter kan vi läsa det fascinerande att smink gjordes redan för 100 000 år sedan och det där med att människor gör sig fina eller uttrycker delar av sin personlighet med smink är inget nytt. Det handlar dels om symboliskt tänkande enligt forskare, samt på att vi redan på ett tidigt stadium visste att tillverka produkter genom att blanda ihop olika ämnen och bearbeta detta med redskap.

Marit vill få tjejer att producera musik

I Dala-Tidningen kan läsa om hur Marit Bergman gör come back efter sju års tystnad vad gäller artisteri. Under den tiden hon har varit borta har hon bland annat bott i New York. Nu är hon tillbaka och säger klokt att nästa Max Martin kan lika gärna vara en tjej, för hon brinner för att få tjejer att börja skriva musik och ta plats i producentbranschen. Hon startade föreningen Popkollo redan 2003, nu har föreningen 2000 medlemmar och är fortfarande i bruk. Hon säger vidare att hon ofta blivit mer bemött i egenskap av att hon är kvinna, och inte musiker. Hon vill givetvis, som vem som helst, bli respekterad för det hon gör.