Only the good notes

Skönhet på nätet

I dag skriver vi om e-handel, om julklappar och om tips och råd inför shopping på nätet, samt att det är billigare att köpa skönhetsprodukter på vissa ställen än andra.

budJulen har kommit och gått och enligt en undersökning från Sifo var årets julklapp att hjälpa i stället för att shoppa, med en donation till välgörenhet. Enligt samma undersökning var det även fler kvinnor än män som vill detta, att till exempel hjälpa människor på flykt. Dubbelt så många män än kvinnor ville att årets julklapp skulle vara en fysisk gåva. Men hur man än gjorde med julklappar kan det konstateras att dessa köptes till stor del online. Mer om detta kan man läsa om här i Göteborgs-Posten.

Särskilt skönhet kanske är det allra fördelaktigaste att faktiskt köpa på nätet och inte i den fysiska handeln, så som produkter från http://www.swisslux.se/ och liknande. I en artikel i Aftonbladet kan vi läsa att det dessutom kan vara dubbelt så dyrt att handla hälso- och skönhetsprodukter på apotek än vad det kostar att handla identiska produkter på den vanliga livsmedelsbutiken.

Lär dig mer om e-handel och saker att tänka på

Och det blir allt vanligare är att shoppa på nätet, vare sig det gäller smink, kläder men även mat och underhållning, eller som vi nämnt; julklappar. Dessutom är det i dagens läge mer än lätt att hitta in på utländska sajter och handla, och enligt en artikel i Expressen är det i de flesta fall alldeles problemfritt att shoppa på sajter som inte är svenska men det finns en del saker att tänka på som även listas i artikeln, dessa saker kan vara att:

– Kolla om priset inkluderar avgifter.
– Kolla att företaget har en personuppgiftspolicy
– Lämna inte ut kortnummer för andra ändamål än köp
– Betala helst via faktura. Då kan du hålla inne betalningen om det är fel på varan eller om leveransen är försenad
– När du köper varor från utlandet – kolla om du kan ångra dig och vad du måste betala. Inom EU gäller minst sju dagars ångerrätt
– Leta efter trustmarks, ett märkningssystem där handlaren förbinder sig att följa vissa regler. Det syns som ett märke på webbplatsen

Om man vill lära sig mer om säkerhet och sunt förnuft på nätet när det kommer till konsumtion och shopping kan det vara en god idé att kolla in Konsumenteuropa.se, som är en del av Konsumentverket, här finns massor av tips och råd att få när det kommer till e-handel.