Only the good notes

Nyrakad och fräsch

Modet som det är just nu handlar mycket om små stickade mössor, kappor, korta byxor och skägg! Hujeda mig! Visst för att det kan finnas riktigt stiliga skägg därute men för min del är det slätrakat, parfymdoftande och len hud som lockar, inga matrester i skägget tack. Det jag skulle kunna tänka mig är att om man landar en skäggvuxen karl så får han After Shave Balm i julklapp, bara för att få en hint om att skägget önskas försvinna. Den där milda doften av parfym och lena kinden mot min är helt himmelsk.

en man som rakar sig

När det handlar om män och deras skönhet så finns det inte många regler, det ska vara helt, rent och rakat. Det må låta snuskigt men handlar helt enkelt om mannens ansikte och att vara renrakad i ansiktet. Hela och rena kläder är en annan sådan där sak som anses viktigt, det värsta som finns är snusfingrar som har dragits längst byxbenet eller hål i tröjan eller t-shirten. Att killar har stil är det ingen fråga om idag, det är gott om stilsäkerhet hos de flesta killar och det behövs ingen lektion i hur man ska kläs sig när man talar om yngre män. Äldre män har dock ofta fastnat i bekvämligheterna och även många gånger i tiden. Många gånger är det en fråga om stilar som passar bättre på 80 eller 90-talet. Om de väntar 10 år till så kanske de har turen att bli stilsäkra igen då 90-talt förmodligen kommer tillbaka då. Problemet då kan ju vara att kläder inte är meningen att hålla i så många år så frågan om hela kläder försvinner direkt.

Män i mode

Det är klart att män inte alls har samma press på sig att klä sig efter och se ut som modeller. Oftast är det kvinnorna som bombas med ideal och idéer om kvinnokroppen. Dock är män inte helt befriade från denna synd, en manskropp ska också ha ett speciellt utseende, på 90-talet handlade det om att ”pumpa upp” som Arnold och på 2000-talet är det smalt som gäller. Männen idag ska alltså vara smala och helst inte ha för mycket muskler, en hipster är ett perfekt exempel på hur männen förväntas se ut. Skillnaden mellan män och kvinnor i olika storlekar är dock att kvinnor hängs ut på ett annat sätt och kallas ofta för antingen ”riktiga kvinnor” eller ”inte riktiga kvinnor”, medan män är män. Oavsett så får nog alla komma överens om att alla gillar olika, modet säger att män ska ha skäggväxt, men mitt hjärta bankar för lena kinder. En man anser nog inte att hans flickvän går under etiketten ”benrangel” och ”ingen riktig kvinna” för att denne är smal, eller vice versa. Låt oss krossa idealen lite:

  • Bilder på Marilyn Monroe cirkulerar på nätet, hennes mått är utskrivna samt storlek på kläderna, bilden står i kontrast mot en modell som anses smal och där ideal som Marilyn förespråkas. Visst kan det kanske vara så att en hälsosam kropp inte är under bmi 18, men hur och varför någon ser ut som den gör, är ingen annans ensak.
  • Biffiga män och män med mustasch lyfts fram som ”riktiga män” medan dagens män lyfts fram som mjäkiga, endast för att de bryr sig om sitt utseende. Att en man bryr sig om sitt utseende visar bara på engagemang och inget annat.