Only the good notes

Håll koll på leksakerna

När det kommer till leksaker så är det inte alltid bara guld och gröna skogar. Det finns mycket som gömmer sig som vi inte har så stor koll på som konsumenter, men som vi faktiskt borde.

Det är inga svårigheter att finna både bra och billiga leksaker online. Ibland kan det kännas som om hela världen lite svämmar över av leksaker och det bara är för oss konsumenter att välja och vraka. Men det gäller att ha kolla i djungeln av gosedjur och dockor. För bland alla mjukgörare och färgämnen kan det finnas många farliga ämnen.

Kemikalieinspektionen granskar

Kemikalieinspektionen har gjort en stor granskning där de gick igenom 211 olika leksaker för att se hur många giftiga ämnen de innehåller och resultatet blev chockande. I alla dessa olika leksaker så fann man att 53 av dem innehöll för höga halter av hälsofarliga ämnen, och varav tio av dessa har förundersökningar om brott inletts. Denna lista togs fram innan julen då man uppskattar att svenskarna handlar leksaker för nästan en miljard kronor. När det kommer till de farliga ämnena så är det främst mjukgörare, alltså ftalater, som är de största bovarna.

Vad man bör tänka på rent allmänt är att vara uppmärksam på hur barn leker med sina leksaker – och inte bara leksaker för den delen. Små barn gillar att stoppa saker i munnen och då får man på detta sätt i sig onödiga giftiga ämnen som inte lämnar kroppen. Vad man mer kan tänka på är att ha det städat och allt i ordning när det kommer till sitt hem då det finns många olika gifter som finns i dammet som samlas. Så, ett städat hem är inte bara rent utan även fyllt av mindre gifter.