Only the good notes

Frisyrtrender och ansiktsform

Jag surfade in på en av mina favoritbloggar när det gäller hår,Blond kvinna med mössa. Där kan man hitta en hel del intressant, framför allt bilder. Inte så mycket text, för det mesta.

Men ibland hittar man inlägg där med ganska mycket text, och slukar allt med hull och hår. Som en hungrig varg ungefär. Jag brukar inte bry mig så mycket om frisyrtrender egentligen. Jag vill mest se bra frisyrer.

Men efter den här vintern, som varade typ in i april, så har håret på både mig och många andra misshandlats av kylan, och dessutom dolts under mössor och andra huvudbonader. Fram tills nyligen har det inte gått att spana på hur folk ser ut i håret, och därför har det heller inte gått att uttala sig om vad som kommer att gälla i sommar. Men nu vet vi: 60-talet. Mad Men är en bra inspirationskälla. En annan är Farah Diba, om man vill ha den där riktigt höga frisyren som nästan ser ut som om man gömt en fralla i håret.

Men innan du springer iväg till frisören med en bild på Peggy, Joan, Maegan eller någon annan i Mad Men så bör du tänka på en sak. Alla ansiktstyper passar inte ihop med alla frisyrer.

Vad ska man tänka på?

Fel frisyr till fel ansiktstyp blir aldrig bra. Christina Hendricks, som spelar Joan i Mad Men, skulle aldrig kunna ha Rihannas frisyr. Det kan kännas som att en del kändisar byter frisyr hela tiden, men för att göra karriär på sitt utseende krävs det att man håller sig inom vissa ramar när det gäller hår. Om ni inte tror mig, kolla på hur Javier Bardem ser ut i No Country for Old Men (för ja, det här gäller även män). Man måste alltid utgå från ansiktstypen när man byter frisyr.

Hjärtformat ansikte

Ja: allting som får hakan och käkpartiet att se bredare ut. Det kan handla om att rama in ansiktet med lockar, eller om att klippa håret i en kort pixie, som Natalie Portman.
Nej: att bara låta håret hänga rakt ned, då blir proportionerna i ansiktet konstiga. Undvik också lång rak lugg, snedlugg är ett mycket bättre val i så fall.

Långt ansikte

Hög panna och lång haka är kanske inget som man förknippar med klassiskt skönhet, men om man framhäver rätt saker kommer folk på andra tankar.

Ja: lång lugg som täcker pannan, lockigt hår nära ansiktet.
Nej: spikrakt långt hår à la Chrissie Hynde (bildgoogla!), och framför allt inte bar panna. Om pannan ser lång ut gör hakan det också. Luggen är din bästa vän om du har denna ansiktsform.

Fyrkantigt ansikte

Det här låter inte så snyggt, men kan definitivt vara det. Man måste dock mjuka upp linjerna lite, så att det inte ser ut som man är gjord av sten.

Ja: snedbena, lockar eller uppklippt hår kring ansiktet.
Nej: hår som går ned till käken ska undvikas till varje pris. Likaså mittbena. Symmetri är farligt över huvud taget, eftersom ett fyrkantigt ansikte upplevs som mer regelbundet än det är.